Hjertestarterkurs avholdt

Da er første kurs avholdt, med dyktig kursinstruktør, Bjørn Knutsen fra Haugesund. Alt vi tror og har lært om hjerte lunge redning blir ofte endret på ettersom forskningen går fremover. Ved hjertestans er det nå 30 kompresjoner og 2 innblåsninger som gjelder.

Kurset nå hadde fokus på hjerte lungeredning ved hjertestans mens også drukning ble snakket en del om.

Vet du hva du du gjør ved drukning?
https://nhi.no/forstehjelp/ulykke/drukning-forstehjelp/

Hjertestans
Hjertestarteren er for alle. Du kan alltid finne nærmeste hjertestarter ved på gå på www.113.no. Last også ned en app som heter «hjelp 113», da vil amk sentralen se nøyaktig hvor du er.

Vi bruker nå en kode som heter BLÅ for å sjekke den skadde. Bevissthet, luftveier, åndedrett. Er alt dette sjekket og det ikke er tegn til liv så koble til hjertestarter.

Det viktigste du gjør er å sørge for øyeblikkelig å starte med kompresjoner og innblåsninger når du har konstatert hjertestans.
Når du ringer 113 kan de ta kontakt med evt vaktlag på hjertestarter dersom det er opprettet slikt, og de kan rykke ut.

Når en person ankommer med hjertestarter er det viktig å fortsette med kompresjoner og innblåsninger inntil alt er på plass. De som venter og jobber med den skadde kan klargjøre ved å fjerne klær på overkropp, evt barbere bort hår på høyre skulder/bryst og på siden under venstre bryst. Huden må være mest mulig tørr der padsene skal festes. Hjertestarteren gir beskjed om at alle må gå bort pga at den skal analysere for å sjekke om personen trenger sjokk. Den leter da etter fibreringer – dvs om hjerte er satt ut av drift om det anbefales sjokk, da vil den gi beskjed om dette og det må trykkes på blinkende knapp for å gi sjokk. Den gir altså ikke automatisk sjokk. Man trenger ikke å være redd for å koble til hjertestarteren. Den vil hjelpe deg høylytt og gi deg instruksjoner underveis.

Betingelsen for at hjertet skal starte er at det fibrerer. Hjertestarteren trenger disse fibreringene fra hjertets elektriske system – når ambulanse ankommer kan disse gi direkte injeksjoner som kan sette igang fibreringen igjen. Dersom dette virker vil det være nok til å kunne bruke hjertestarteren og få liv i vedkommende. Men, aldri slutt å gi kompresjoner og innblåsninger.

Se bruk av hjertestarter her:
https://youtu.be/jDYvzLmBfw0

Et ekstra tips, er det snakk om hjerteinfarkt og personen er våken, gi acetylsalisylsyre da dette kan være med å fortynnet blodet hurtig. Aspirin kjøpes på apotek. Godt å ha i førstehjelpsskapet.

Har hjertestarteren vært brukt skal elektrodene byttes, det er svært viktig å få beskjed om dette da det må bestilles nye. Gi beskjed til Skjoldastraumen Bygdelag eller Tove Iren Fure tlf 46407955. Hjertestarteren har et engangsbatteri i seg, den henger ikke på lading, men står i et varmeskap. Det vil vise en grønn rute om den er ok, ved rød rute må den sjekkes.