SKJOLDASTRAUMEN I FOKUS

 

Blir det ny barnehage? Ny trygg skolevei? En skikkelig vei til industriområdet? Grendasenter eller flerbruks hus?

Mange spørsmål som aksjonsgruppen Skjoldastraumen i Fokus har arbeidet hardt med å få svar på.

Gruppen består av representanter fra Bygdalaget, Saniteten, Pensjonistlaget, barnehage foreldrene, og Fau.

Hva har skjedd?

Etter et travelt år med deltakelse på politiske gruppemøter, innlegg og oppslag i Tysvær bygdablad, Tv-Haugaland, ett vellykket folkemøte, appell på slusedagen og hektisk møte aktivitet med politikerne i Tysvær ser det endelig ut til at vi har nådd frem.

 

Mandag 04.11.2013 ble budsjettet for 2014 – 2017 presentert i kommunestyresalen i Aksdal.

http://www.tysver.kommune.no/aktuelt/1633-budsjett-og-okonomiplan-2014-2017

 

I budsjettet foreslår Rådmannen at Tysvær kommune realiserer ny vei til industriområdet, samtidig som ny barnehage KAN bli en realitet.

Skjoldastraumen barnehage
Vedtatt økonomiplan 2013 – 2016 sa at utbygingsplan Skjoldastraumen låg fast,
men på vent til gjennomførte utgreiingar
Eiga sak parallelt med budsjett vil gjera greie for to ulike alternativer:
  • Ny privatdrevet og bygget barnehage (Trygge Barnehagar) Alternativet er styrka ved lavare kapitaltilskott (dekning av lån)
  • Utbygging av grendasenteret Det kan bli ein god fleirbruksløysing med barnehage og grendasenter,men blir også relativt dyrt (anslag 17 mill. kroner)
Rådmannen legg i budsjettet til grunn ei samarbeidsløysing med Trygge Barnehagar
Det er lagt inn forskottering av tilkomstveg til ny barnehage med 14 mill. kroner i 2014. Forskottering inn mot vidare arealutvikling i områder Bustadfelt og industrifelt

Det private alternativet synes nå mest realistisk – da med nytt bygg på tomt oppe ved skolen.  Ved evt. bygging av ny barnehage, signaliserte Rådmannen at kommunen da bør se på driftskost. av Grendasenteret – salg/overdragelse av selve bygget til Skjoldastraumen.

Dette er akkurat hva vi i Skjoldastraumen har ønsket hele tiden – overta Grendasenteret i sin helhet for å skape økt aktivitet i bygda vår !!

Nå gjenstår politisk behandling i de ulike partiene frem til desember, og det blir spennende å se om Tysværs politikkere er villig til å prioritere Skjoldastraumen i denne runden.

 

Aksjonsgruppen sendte ut dette brevet i etterkant av budsjettfremlegget til alle politiske parti for å tydeliggjøre hva vi vil i Skjoldastraumen.
Innspill til budsjettet for Tysvær kommune – 2014. Fra Skjoldastraumen Bygdelag.
Som en del av totalbildet og fremtidsvisjonen for Skjoldastraumen har bygdelaget sett på mulighetene som nå foreligger for en best mulig helhetlig løsning på utfordringene vi står overfor i lokalmiljøet. Vi ønsker derfor å gi innspill til budsjettet som politikerne nå skal ta stilling til
Det viktigste som må på plass er ny vei til industri området mm. Den vil løse mye: Ny barnehage blir bygget, skikkelig vei og parkering til skolen, 6 nye kommunale tomter og en god vei til industriområdet.
Skjoldastraumen har ventet lenge på dette så byggestart i 2014 bør gå an å få til. Kommunen sparer og mye penger på en tidligere bygge start som f.eks.r leie av barnehage moduler og drift av Grendasenteret. Pengene som skal settes av til veien er de samme om det er i 2014 eller 2015 og prioriteringene kan bli like vanskelig når 2015 budsjettet skal godkjennes. Vi ønsker ikke en ny runde med dette.                                                                          
Skjoldastraumen Bygdalag er klar til å overta Grendasenteret. Et utkast til driftsplan er utarbeidet og gjennomgått i styre. Denne sendes nå til alle lag og foreninger som kan være interessert i bruk av bygget i fremtiden, og det legges opp til felles møte for samlet godkjenning av denne. Bygdalaget vil være hovedansvarlig for driften i samarbeid med de andre og sikre at bygget forblir en samlingsplass og et bygg for alle i bygda. Utkast til driftsplan ligger som vedlegg til dette brevet. Det er ikke belyst at kommunen har boligtomter tilgjengelig i Skjoldastraumen. Bygdalaget har sjekket opp, og det ligger regulert 19 tomter på kommunal tomt i Bådsvik feltet. Se vedlegg til brevet. Vekst i Skjoldastraumen vil sikre levende bygd i fremtiden som vedtatt i kommuneplanen, derfor må dette videre utvikles og det må legges til rette for salg/utbygging i neste budsjett periode.
Konkrete innspill til budsjettet:
1. Beløpet for vei bør settes helhetlig inn i 2014 budsjettet, med byggestart snarest, dette vil løse mye. Trygge Barnehager har informert oss om at de vil starte bygging av ny barnehage så snart veibygging starter og vil ferdigstille en ny barnehage på 6-7mnd, etter byggestart.
2. Skjoldastraumen Bygdalag er klar til å overta Grendasenteret så snart det er ønskelig. Ved en snarlig byggestart vil Tysvær kommune spare betydelige summer til drift og vedlikehold av Grendasenteret. Dette bør tas med i regnestykket.
3. Siden det ikke er kommunale tomter tilgjengelig i Skjoldastraumen pr. i dag burde det legges inn midler for videre utvikling (infrastruktur) av disse i budsjettet 2014-2017. Tilgang på tomter vil sikre grunnlag for barnehage og skole i Skjoldastraumen i fremtiden.
4. Motytelse fra innbyggerne i Skjoldastraumen er bl.a. prosjekt Notaflåt – oppgradering og utvikling av kommunens område. Servicebygg som gjør brukervennligheten for turister og ikke minst handikappede mye bedre. Tilgang til badestrand, rampe ut i sjøen, skikkelig dusj og sanitærforhold sikrer at denne gruppen i kommunen kan benytte området fritt på en svært godt tilrettelagt måte. I tillegg vil Slusedagen (ett av hovedarrangementene i Midtsommarfesten) kunne utvikles videre – og være ett positivt utstillingsvindu for Tysvær kommune.
Dersom man ønsker mer informasjon fra Skjoldastraumen Bygdelag, fremtidsplaner og visjon for Skjoldastraumen, videre bruk og drift av Grendasenteret eller andre ting stiller vi gjerne opp til det. Ta gjerne kontakt.
Mvh Skjoldastraumen Bygdalag

 

Hva nå?

Som du kanskje har fått med så er Skjoldastraumen i vinden i det politiske. Stadig dukker Skjoldastraumen opp som en varm potet i budsjettarbeidet som nå foregår i partiene.

http://tysver-bygdeblad.no/2013/11/21/har-trua-pa-ny-barnehage/

Onsdag 27/11 var barnehage saken opp i levekårsutvalget

http://tysver-bygdeblad.no/2013/11/28/ap-stemte-imot/

 

Aksjonsgruppen har fått gode signaler på at de fleste partiene (unntatt noen få ) vil gå for alt vi har kjempet for. Ny barnehage, sikker og god skulevei, vei til industri området og ett grendasenter som vi kan fortsette å skape aktiviteter i.

Så får vi håpe på det beste den 17.desember da skal budsjettet endelig vedtas i kommunestyret.